Leren, spelen en groeien in een stimulerende omgeving 

Welkom op onze school, een warme kleuterschool op het Kiel. In een geborgen omgeving laten we je kind spelen, leren en opgroeien tot een ondernemende kleuter.  

Spelen en leren in een warme omgeving  

Elke ochtend en avond wachten onze leerkrachten jou en je kind op aan de schoolpoort. Aan het begin van het schooljaar nemen we de tijd om je kindje te leren spelen. Hoe ga je om met materiaal? Hoe speel je samen met anderen? We maken duidelijke afspraken en leren in een nette, rustige omgeving.

Wist je dat je kind vanaf de tweede kleuterschool pantoffels draagt in de klas? Zo zorgen we voor een huiselijke sfeer, en leert het zelf de schoenen aan- en uitdoen. Je kindje werkt vaak in kleine groepen, en ’s middags eet het in de klas. Elke klas heeft ook zijn eigen rusthoekje. Elke ochtend praten we samen met de kinderen over hun ervaringen. Diversiteit vinden we fijn, daarom vind je in onze klassen materialen uit verschillende culturen. Zo voelt iedereen zich thuis! Aan het einde van elke maand komen alle klassen samen. Dan vormen we een kring rond de jarigen, zingen we ons kameleonlied, doen we een dansje en tonen we waar we die maand rond werkten.

Meisje met telraam in stedelijke kleuterschool De Kameleon

Uit je fouten kun je leren  

Al in de eerste kleuterklas stimuleren we de zelfstandigheid van je kind. We leren het zelf de jas uitdoen, de broek optrekken en zelfstandig te werken aan de hand van stappenplannen. In onze goed georganiseerde klassen heeft elke hoek of doos een symbooltje. Daardoor vindt iedereen zelf zijn weg. Kan je kind hulp gebruiken bij het puzzelen? Dan staat er altijd wel een klasgenootje klaar, uit de eigen klas of uit een andere. Want onze klasdeuren staan open zodat we makkelijk kunnen samenwerken. 

Fouten maken mag! Hoe pak je het volgende keer aan? We moedigen je kind aan om zelf een oplossing te vinden voor een probleem. We leren stop zeggen bij een conflictje, het samen uitpraten of in de stopstoel tot rust komen en nadenken over wat er misliep. 

Praten, lezen, leren  

Iedereen is anders, en daar mag je trots op zijn. In een rustige leeromgeving helpen we je kind opgroeien tot een zelfzekere kleuter die zijn mannetje kan staan. Elke maand werken we samen rond een thema. Heeft je kind nood aan extra uitdaging, dan passen we ons aanbod aan met andere materialen. 

Aandacht voor taal staat centraal in heel de school. Je kind gaat zo vaak mogelijk in gesprek met andere kinderen en de leerkrachten, en ook in de leeshoek en de poppenhoek stimuleren we taal. Op de kast, op de deur: overal komt je kind de namen van voorwerpen tegen. Zo raakt het vertrouwd met woorden en klanken. We lezen vaak voor en hebben een mooie collectie prentenboeken in onze schoolbib. Kinderen van de derde kleuterklas oefenen letters en leren hun naam natekenen in de schrijfhoek. Samen maken we je kind klaar voor  een sterke start in het eerste leerjaar.  

Een fijne schoolomgeving  

Onze school beschikt over ontzettend veel leermateriaal: puzzels, prentenboeken, tablets, poppen, speelgoed… Zo laten we je kind van alles proeven en ontdekt het zijn interesses en talenten.  

Het schoolgebouw heeft ruime klassen met grote ramen. En heb je onze mooie speeltuin al gezien? Onze kinderen spelen er naar hartenlust. Op het fietsparcours leren ze fietsen. In de zomer trekken we geregeld naar het park, en ook de buitenruimte bij elke klas wordt vaak gebruikt. Wil je kind thuis verder spelen? We lenen zorgzakjes met tekenmateriaal, puzzels en spelletjes uit aan wie het kan gebruiken. Ook buiten de schoolmuren valt heel wat te beleven. We trekken naar het Peerdsbos, cultuurcentrum Nova, de Elisabethzaal of het MAS… Zo maken we de wereld van je kind stap voor stap groter.  

Er staat altijd iemand voor je klaar  

De deur van onze school staat voor je open. Heb je een vraag, of wil je wat vertellen? Je vindt altijd wel iemand die je helpt. Wil je weten waar je kind mee bezig is, dan lees je het op een briefje aan de deur van elke klas. Elke dinsdag organiseren we een koffiebabbel, en samen met het Huis van het Kind praten we over thema’s zoals zindelijkheid of schoolrijpheid. Ook tijdens het schoolfeest en de wereldbrunch ben je welkom. Dan feesten we samen en eten we het lekkers dat de ouders meebrengen naar school. 

“Wij gaan verhuizen, maar kan de school niet mee verhuizen?” 

- ouder

Afbeelding